Регистрация/Register
Вход/Login
Още новини
БЪЛГАРИЦА, А НЕ КИРИЛИЦА

БЪЛГАРИЦА, А НЕ КИРИЛИЦА

Азбуката е съставена 30 години след смъртта на Кирил от Климент Охридски по политическа поръчка на българския цар Симеон и баща му цар Борис. Създадена е от българи, в България, по поръчка на българи - българските царе. Тогава Българската империя противостои на най-великата сила в света, Римската империя. В продължение на повече от 500 години тези две сили играят на канадска борба - ту единият побеждава, ту другият. След падането на 1-то българско царство, ромеите добре разбирайки значението на езика, словото, писмеността, променят наименованието от българска на кирилица.

855 г. Кирил и Методий създават глаголицата, просъществувала 200-300 години. Но Симеон не използва тази азбука. Той я има в ръцете си, току-що свежо написана глаголица от Кирил и Методий и изведнъж му хрумва да поръча на Климент Охридски нова азбука. И тя бива написана от Климент и учениците му. Безусловно Климент е имал ноу-хауто, даровит последовател на Кирил. Така или иначе, тази азбука не е написана от Кирил, умрял 30 години преди това.

Как се нарича арменската азбука - арменска, как се нарича грузинската азбука - грузинска, как се нарича латинската азбука - латинска, как се нарича еврейската азбука - еврейска, как се нарича гръцката азбука - гръцка, как се нарича българската азбука - кирилица. Азбука написана от българи в България, платена от българи, се нарича кирилица! Отсъствието на това самочувствие и гордост виждаме в днешни дни. Никой не е отменял диелектическите закони. Светът, физически, човешки, материален и духовен, е подчинен на тези закони. В опитите си да реформираме едно общество, което беше твърде идеологизирано, ние отхвърлихме идеята за това, че идеализмът е твърде значим. Той е в основата на всеки прогрес. На всяка сила стои идеята, идеализмът. Ние се чудим как така българската армия през 1885 успява от турския фронт за 3 дни да стигне сръбския и да влезе директно в битка. Това ако трябва да го направи някой днес, няма да го направи, няма как да го направи. Представете си цяла армия, есенно време в калта, влачи обози, оръдия и успява да мине 400 километра за 3 дни. Как става това?! Имало е онзи източник на сила, който мобилизира десетки хиляди за постигането на победа. Победата е единствената истинска цел, която осмисля всяко съществуване.

Да се върнем към 9-ти век - две големи противопоставящи се сили – Римската и Българската империи. Единствената цел на съществуването на Симеон като владетел е държавата да преуспее във времето. Това не би било възможно, ако бихме продължили да функционираме, използвайки една чужда азбука, написана от ромеи и поръчана от ромеи. Фотий е осъзнавал прекрасно значението на това да има азбука, писана на езика, на който говори българското население. Тя е инструмент за въздействие. По това време Римската империя се превръща в Гръцка. Между 5 и 7 век Римската империя преминава от латински на гръцки. Писмеността се променя, езикът се променя, променя се и националната същност. Почват да наричат ромеите гърци – „гърците ни нападнаха”, „ние победихме гърците”. Тези умни владетели, ерудити, духовници прекрасно знаят колко важно е какъв е езика, каква е азбуката, каква е писмеността в съответната държава. Това е инструмент за въздействие. Симеон прекарва 10 години в Цариград. Той напълно познава идеологическата същност на управляващите в Римската империя. Те разчитат на глаголицата, като тяхна азбука. На Симеон не му е нужен инструмент за въздействие, който би пречил на пълноценното разгръщане на неговата империя. Поради което, той си поръчва собствена азбука. Поръчва я и я плаща, и я получава. След столетия неуспешни опити, ромеите най-сетне печелят войната. Срещу Самуил. Е, с какво ще се заемат тези умни мъже, ерудити, държавници? Те прекрасно знаят кои са движещите сили в развитието на човешкото общество. Удрят там, където ще си гарантират устойчивостта на тази трудно извоювана тяхна победа. Удрят в духовността, в самочувствието – подменят ти азбуката. Вместо да бъде наричана Българица и светът днес да говори за българизация на Интернет, защото 300 милиона говорят български, чуваме за нищо не значещата кирилизация, още повече е и фактически невярно. Статуите на Кирил и Методий, държащи свитъка с А Б В са фактическа лъжа. Това твърдение е вредно за България и трябва да бъде преустановено използването на това понятие. Използването на правилното понятие Българица води до невероятно препозициониране на България в исторически и геополитически план.

Това днес е издевателство над истината. 10-ти век да създадеш азбука е колосален труд. Построени са стотици манастири, поръчани от българския цар за хилядите монаси, където да преписват свещените книги на български език на кожи от 20 милиона овце. Тази колосална инвестиция води до резултат, какъвто по конкурентна значимост спрямо другите държави днес не можем да постигнем. Какъвто ни даряват, изпращат от миналото нашите велики владетели Борис, Симеон и Петър и след тях. А именно – България е единствената държава в света, която разпространява своя цивилизационен код по мирен начин, без да пролее капка кръв и да постигне цивилизационно покритие с планетарен мащаб – да се говори на български от Триест до Владивосток. Опитват се да противопоставят България на Русия и преобръщат зависимостите. Русия е функция на България. Русия е най-голямата българска държава. Какава е целта на всяка цивилизационна същност, на всяко живо същество, ако щете? Да продължи себе си. Когато говорим за държави, за цивилизации, тяхната цел е абсолютно същата, да продължат себе си, своята цивилизационна същност. Как ние я продължаваме – като разпространяваме езика и културата си. Чрез писмеността, създадена от българите. Ние им подаряваме азбуката и по този начин те възприемат и нашия език, възприемат и нашата същност. Има една много интересна теория на Сапир-Уорф, според която човек променя своето мислене и своята същност според езика, чрез който общува. Ние се чудим защо сме толкова близки, еднакви с руския народ и си мислим, че е от руското влияние върху нас. А то е точно противоположното. Ние сме тези, които сме въздействали върху формирането на тази цивилизация, на тази държава, на тази гигантска културна общност, каквато е Русия.

Има 4 цивилизации, успели да осъществат цивилизационна експанзия:

· Латините преди 2000 години с изключително дълбока и всеобхватна експанзия, но с цената на неимоверно количество убийства, насилия и кръв;

· Испанците също успяват да постигнат голямо планетарно разширение, но на каква цена. Латинска Америка говори на испански. И опитайте се на испанците да кажете нещо спрямо езика на който говорят – ще ви вдигнат на ура. Те ревностно си поддържат институти като „Сервантес”, защото много добре разбират колко важен е този инструмент за съхранение на влиянието. Да, колониалната система рухна отдавна, загубиха своите владения, не ги управляват директно с декрети, а използват меката сила, част от която е езикът и писмеността;

· Ами британците, които потопиха планетата в кръв, за да осъществят днешното състояние, в което светът говори на английски;

· И Българската – как днес светът говори българдки и защо светът говори български? Изготвил съм списък с думи и базовите, ключовите понятия, които изграждат мировозрението на един народ. Които са в основата на неговата космогония, ако щете. Между български и руския. Те са идентични. Бог, душа, надежда, любов, безсмъртие, дълг, чест, война, победа, ура. И вие ще ми кажете, че това е друг народ?

Нека да си спомним думите на Симеон Велики – „Една вяра, един език, един народ!” – това е била неговата мечта за България.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Още новини

Добави коментар

<< Предишна страница      Следваща страница >>
1 - 2

#400 от ykamenov на 2019-06-09 09:06:59

Авторът на тази статия се прави на ударен, след като премълчава, че българицата, както я нарича, е направена по тертипа на гръцката азбука: кирилица се състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо и още 12 букви, които отбелязват звуковете (б, ж, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, &#1123;, ю, &#1127;, &#1131:wink:. Тези 12 букви са прибавени, защото означават фонеми, които липсват в гръцката реч.Затова, както отбелязва Черноризец Храбър, с  гръцките букви не може да се напишат думи като    БОГЪ или ЖИВОТЪ, или ДЗ&#1122;ЛО, или ЦРЬК&#42576;, или ЧА&#42582;НЬ&#1124;, или ШИРОТА, или &#42582;ДЪ, или &#1130;ДОУ или ЮНОСТЬ, или &#1128;З&#42576;КЪ[1] и т.н.
  Изобщо не си падам по фанариотите и особено по повизантийчената ни тогава продажна българска интелигенция, но нещата трябва да се обяснят докрай - както е нелепо Кирил и Методий да се рисуват, държащи буквари с буквите  А   и Б,така е смешно да се премълчава, че азбуката, на която пишем днес, е донагласена изцяло върху гръцкото писмо.

#401 от sadest на 2019-07-02 20:40:33

личното ми мнение е,че братята са обикновени преписвачи,ама тяхната  идея е добра,крайно полезна и доказана през вековете,затова нека продължим да им отдаваме почит

1 - 2
<< Предишна страница      Следваща страница >>

Добави коментар

Още новини

Executed in 0.000011 seconds!

© 2005-2024 Masters-TB All Rights Reserved